Friday, December 20, 2013

soulmate.

assalamualaikum.

niat di hati mok mencanai idea. entah cukup gula, garam nya. aku xtauk. tp, aku tetap juak mencuba. topik dicuba kali tok, soulmate. kalak nenga soulmate? mesti lah nak. definisi soulmate depends ngan orang yg memahami ya dikpun. ada org mdh soulmate ya zauj or zaujah kita. difahamkn ctok, yg sah ikatan ngn kita, bukan atas panggilan hubbybabybiebie ya. ada org define soulmate ya sebagai teman didestinykn utk kita, kira jodoh yg tertulis di Loh Mahfuz nak. tp, jgn lupak, jodoh ya takdir yg xkekal. kita boleh berusaha mintak sapa jodoh kita ngn Yang Maha Esa.

dolok, pemahaman aku, soulmate ya org yg berkongsi rasa, perasaan n jiwa ngan kita. maksudnya tiada rahsia. aku define dr perkataan soul and mate. seseorang yg didatangkan pada kita untuk sama-sama susah senang ngan kita. memang sama2 susah senang bukan hanya dr kata2 ajak. bila kita susah, nya pun turut sama merasa susah. bila kita senang, ny pun sama juak rasa senang ya. berkongsi soul. tapi, semalam aku terbaca sigek quote lah tentang soulmate tok. smpe tergerak ati aku nak nulis benda tok. so, aku kira nk cerita skit dr quotes tok.

whats a soulmate?

its like a best friend but more. 
clear kan maksudnya? bestfriend adalah seseorang yg paling kita percaya utk kongsi cerita. xsemua cerita kita dpt kongsi ngan family tp kita berani kongsi ngan bestfriend kita. semua org ada kwn, tp bestfriend adalah seseorang yg sanggup polah apa jak utk kita n kita pun sama. xda perasaan maok terhutang budi or, nyusah sama dirik. sikda. mun bestfriend dah kita mcm ya, soulmate lebih agik. nya adalah satu2nya tmpt kita cerita semua benda waima benda sekecik zarah sekalipun. kedak tek, tergugok hantuk batu lukak, logik x mun dcerita ngan bestfriend? cam lawak jak nk tg tiba2 msg mdh 'aku tek gugok. alu langgar batu. alu lukak.' pfttt. tp, ngn soulmate kita boleh pdh sbb kita tauk ny akan kongsi rasa ngn kita, sama2 sakit. msti ny pesan hati2, sapu ubat or watsoever.

its the one person in the world who knows u better than anyone else.
soulmate. pasangan nyawa. :) bila nya dah kongsi rasa, jiwa, perasaan apa semua ya, nya automatik tauk kita luar dan dalam. xperlu nk berkongsi hobi yg sama, minat yg sama, tp kongsi perasaan. kedak nya diam jak dlm diri kita, tauk semua benda ttg kita. dr hal d rumah, smpe hal di kolej, smpe di pasar, nya tauk. dlm jamban mun dpt dipadah skali. :P rutin kita ny hafal. bangun pukul brapa, tido pkul brapa. even ny dpt define emosi kita hanya dr suara. suara sedih ka, happy ka, sayu ka. xheran nk mun kta kenal bunyi derap kaki soulmate kita.

thats someone who makes u a better person. NO! Actually they don't make u a better person, u do that by yourself because they inspire u. 
ada certain org, suka ngn org tok, ny berubah ikut apa yg ny minat, dengan niat org ya suka nya. aku xnganok benda ya salah. kdg2, kita mesti mok stand out prinsip kita. kita xperlu ikut apa nya minat, apa ny suka. cukup kita sokong nya. be a better person, bukan be like her/him. mun timbul dlm diri kita, minat benda yg ny suka, bukan sbb nya tp sbb kita ngga apa yg nya minat ya mcm best n bermanfaat, kita ekot juak, probably sebab nya inspire kita mok berubah ke arah yg lebih bagus. xda paksaan dr nya, tp dtg dr hati kita. thats a soulmate.

a soulmate is someone u carry with u forever. 
bukan maksudnya kita enggong nya, angkut nya ke sia kita, ke sia nya juak. ya kontrol namanya. tp, maksudnya ctok, ke mana pun kita pergi, kita xpernah lupak nya. kita di atas, kita di bawah, kita msh dgn nya. ada certain org, bruk nk up skit, ny lupak sapa teman di bawah nya. buang trus. klak susah bercarik agk.

its one person who knew u, accepted u and believed in u before anyone else did or when no one else would.
main point bagi aku ctok, kepercayaan. nya kenal kita kulit kita, luar dalam kita, tp tetap terima kita and percaya ngan kita. org lain mgkin anggp kita jaik, or xmampu nk polah tp nya percaya ngan kita mampu polah. no one else but your soulmate.

and, no matter what happens, u'll always love them and nothing could ever change that. 
this. kita salu nenga org madah, 'bodo rempuan/laki ya, dh can nya menjaik nya mcm ya agik juak maok. berkali2 agk juak maok.' clearly here, nya tauk nya bodo juak tp feeling inside sapa dapat lawan? hati masih mampu memaafkn bukan utk mbuktikannya bodo tp sebab nya cinta. yg bodonya can nya xpndey nk mhargai. sebab ya ada pepatah cinta itu buta, cinta itu gila. kita xdpt expect apa kita polah bila kita dah cinta seseorang ya. walau apa pun terjadi, xda sapa dpt ubah cinta ya kecuali atas kehendak Yang Maha Esa. mun Nya dpt campak rasa syg dlm hati, walau dipugey, diguna2 makey myk senyonyong skalipun, cinta tetap cinta. so, boh suka2 nganok org ya bodo. ny xmintak diri nya dbodo, tp perasaan syg dlm diri ya lebih kuat dr perasaan kenak anok bodo ya.

so, sekian ajak perkongsian cerita aku kali tok. depend ngn ktk org dikpun mok define cmni nk. sebelum ngundur diri, tutup mata, tanya hati, sapa soulmate aku? mun lom jumpa, sabar. Allah tauk percaturan ya.

sumber quote : instagram.
assalamualaikum.

0 9 mendoakan cik mawar selim:

Post a Comment